Skip to main content

Розстріл майданівців на Інститутській 20 лютого 2014.

Автор: VTM NIEUWS / Patrick Van Gompel

Дата і місце: 20 лютого 2014 / вул. Інститутська.

Час: 9:18-10:25.

Тривалість: 16:46.

Співробітники ВВ і "Беркуту" масово відступають Інститутською.

🔎 Карта розстрілу майданівців на Інститутській 20 лютого 2014 (за даними Jus Talionis).


00:22 - бійці "чорної" спецроти виносять вбитого бійця спецроти старшого сержанта міліції М. Симисюка. Беркутівці спецроти (у чорній формі з жовтими пов'язками на руках - спецрота київського полку міліції особливого призначення "Беркут") відступають по алеї на лівому боці Інститутської, стріляючи в бік майданівців. У синьому плямистому міському камуфляжі веде вогонь з автомата (АКМС) підполковник міліції Олег Янішевський - заступник командира київського спецпідрозділу «Беркут».

01:55 - силовики відступають на позиції за вантажівками і бетонними блоками нагорі Інститутської. Від'їжджає водомет.

02:11 - по тротуару на правому боці Інститутської вперед просувається група у складі 5 майданівців. Вони присідають, прикрившись щитами. Чоловік у темно синьому одязі зі сріблястим карематом на спині - Герой Небесної Сотні Ігор Дмитрів.

02:33 - Ігор Дмитрів отримує смертельне поранення і падає на спину (час поранення: 9:21). Чоловік у сірому камуфляжі з рушницею в руках біжить назад.

02:48 - по пішохідній доріжці на лівому боці Інститутської наступає група майданівців. Попереду у темнозеленій куртці, синьому шоломі та жовтими налокітниками Герой Небесної Сотні Іван Бльок.

02:55 - на тому ж місці один з майданівців тягне пораненого у темнозеленому камуфляжі.

03:00 - по тротуару на правому боці Інститутської тягнуть смертельно пораненого Ігоря Дмитріва.

03:04 - майданівці відтягують пораненого на пішохідній доріжці на лівому боці Інститутської. Ще один поранений чоловік намагається відповзти самостійно.

03:14 - на лівому фланзі одного за одним виносять поранених і вбитих. Зокрема тягнуть смертельно пораненого Героя Небесної Сотні Сергія Байдовського.

03:50 - виносять чергового пораненого, у червоному светрі з цифрами 53 - Віталій Максимкін.

04:32 - серед групи майданівців, що наступають попереду по пішохідній доріжці на лівому боці Інститутської видно Героя Небесної Сотні Анатолія Корнєєва (у смарагдомову шоломі) і Олександра Нечипорука, який буде тяжкопоранений через кілька секунд (у червоній будівельній касці з наклеєним білим скотчем хрестом).

04:45 - останні бійці "чорної" спецроти забігають на позиції за вантажівками і бетонними блоками. Чути численні звуки пострілів.

05:20 - витягують пораненого чоловіка на лівій стороні Інститутської. На доріжці лежать вбиті і поранені, в тому числі Герої Небесної Сотні Валерій Опанасюк і Анатолій Корнєєв. Майданівці евакуйовують численних поранених побратимів.

06:25 - двоє майданівців, ховаючись за деревами, йдуть вперед по правому боці Інститутської.

06:34 - по лівій стороні Інститутської витягують смертельно пораненого Героя Небесної Сотні Івана Бльока.

07:41 - тротуаром на правій стороні вулиці просувається вперед група майданівців (близько 15 осіб). Вони присідають, прикрившись щитами. Серед них декілька Героїв Небесної Сотні - Роман Точин, Роман Гурик і Роман Варениця.

08:32 - ще одна група протестувальників присіла, ховаючись за біотуалетами на лівій стороні Інститутської. Серед них у фіолетовій куртці Герой Небесної Сотні Юрій Паращук.

10:01 - розстрілюють групу, що наступала праворуч. Майданівці кидаються під прикриття дерев справа. Дехто падає поранений.

10:16 - протестувальники, які наступали зліва, відступають під масованим обстрілом, відбігаючи на кілька десятків метрів назад.

10:42 - праворуч за земляним насипом лежить і намагається відповзти тяжкопоранений Роман Тітик (у червоній куртці). Поруч з ним тягнуть ще одного пораненого у темному одязі.

10:59 - через дорогу з лівого на правий бік Інститутської, прикриваючись щитами, переходить група майданівців.

11:10 - майданівці Юрій Кравчук і Ігор Фльорко по тротуару на правому боці Інститутської витягують тяжкопораненого Сергія Трапезуна.

11:23 - до них підбігають ще двоє чоловіків, один починає допомагати з евакуацією пораненого. Інший кілька разів стріляє з пістолета у бік силовиків і біжить назад.

11:32 - витягують вбитого Героя Небесної Сотні Олега Ушневича.

11:49 - двоє майданівців стягують по схилу пораненого побратима.

12:08 - на правому боці Інститутської медик Євген Воленко надає допомогу пораненому. Поруч у фіолетовій куртці лежить вбитий Герой Небесної Сотні Юрій Паращук.

12:31 - по даху будівлі донизу спускають пораненого.

12:54 - майданівці на правій стороні Інститутської намагаються витягнути ще одного пораненого.

13:22 - на щиті між деревами по правій стороні Інститутської виносять смертельно пораненого Героя Небесної Сотні Євгена Котляра.

13:55 - витягують пораненого Вячеслава Заречнюка.

14:11 - Андрій Юркевич стягує по схилу пораненого майданівця в синьому дощовику.

14:34 - по тротуару на правому боці Інститутської виносять пораненого Анатолія Панчука.

15:06 - велика група майданівців, прикриваючись щитами, конструкціями МАФів і металевими огорожами просувається вперед лівою стороною Інститутської.

15:37 - на тротуарі на правому боці Інститутської лежить вбитий Герой Небесної Сотні Ігор Ткачук. Поруч з ним медики Андрій Салагорник і Андрій Кухар. По тротуару несуть вбитого Героя Небесної Сотні Володимира Жеребного. До них підходить медик Іван Жолобан і йде далі догори. Медики Кухар і Салагорник також йдуть вперед.

В кінці відео в кадрі журналіст Patrick Van Gompel і люди, що несуть квіти на місце вбивств на Інститутській.


Автор опису: Олена Чебелюк